StroomLess

Het was maar even, vorige week, een paar uurtjes misschien, maar de stroom viel uit. Precies toen ik mijn bed uitstapte, nog half donker buiten. Oeps … alleen thuis … en ik ben niet echt handig met alles wat met elektriciteit te maken heeft. Genoeg licht om mijn weg te vinden naar de badkamer en uit het raam te kijken of het alleen in ons huis was … of ook bij de buren. Geen lichtjes daar… dus het is iets centraals … toch een beetje opgelucht dat ik het niet zelf hoef op te lossen. De windmolen van de buren ook stil gevallen (ik hoor je denken, die draait toch op wind … jazeker … maar er is ook altijd een beetje stroom nodig helaas …). Eerst maar naar buiten met Sinnehond. Joggingpak aanschieten en een blij hondje meenemen. Stevig windje, beetje fris buiten, lekker om wakker van te worden. Bij de andere buren ook geen lichtje te zien en windmolen stil. Voor de buren toch echt wat lastiger dan voor mij om zonder stroom te zitten. Zijn waarschijnlijk nog hun geiten en de koeien aan het melken. En de tijd van handmelken is voorbij.

Na de wandeling voelt het toch wel een beetje kil huis. Eerst de kachel maar even hoger zetten. O nee …  gaat niet zonder stroom. Zelfs niet de pelletkachel die op houtpellets brandt. De ontsteking, daar is ook stroom voor nodig. Thee dan maar … oeps … no way. Geen koffie. Of toch? Onze windmolen draait immers wel, want die zit op een andere transformator dan die van de buren. Daar kan ik wel even naartoe met een snelkoker. Waar is de sleutel? Mmmm! Wat doe ik moeilijk, in het tuinhuis is een kookstel op gas! Dat ik daar niet aan dacht. Maar waar is die sleutel? Oh, wacht,  in het gastenverblijf werkt het fornuis ook op gas. Stommel, stommel naar de accommodatie, want het gangetje er naar toe is pikkedonker. En in de keuken is het ook niet licht genoeg om te kunnen zien wat ik doe. Waarom krijg ik die pit niet aan? Toch eerst zorgen voor een lichtje. Nog in nachtjapon en joggingpak en haar door de war met een heus mijnwerkerslampje op zoek naar lucifers. Want de ontsteking van het gasfornuis heeft blijkbaar ook een beetje stroom nodig. Het zet je wel aan het denken. Hoe afhankelijk zijn we eigenlijk geworden van stroom. Bizar.

En ja hoor. Water opzetten, en na de kook mijn bakje koffie. Gelijk maar een thermoskan thee maken. Wie weet hoe lang het duurt. Langzaam wordt het lichter, al is het wel een heel donkere sombere regen- en winddag. Wat ga ik doen. Mail kan ik niet checken, televisie doet het niet, de radio blijft stil, stofzuiger doet het ook niet zonder stroom. Wat heerlijk rustig eigenlijk. Ik mijmer wat. En moet eigenlijk in mezelf stilletjes wat lachen. Verbaas mezelf over hoe dit voelt. Gewoon even niets en je daar niet zo druk over maken. Ook al is het een “werk”dag. Al is dat makkelijk gezegd als je ergens wel weet dat het vast niet al te lang zal duren.

In mij ook een denken over hoe dat in de harde werkelijkheid als vluchteling moet zijn, in kampen, in kou, in narigheid. Letterlijk overleven. Ik zit in een comfortabel huis en kan de houtkachel nog aanmaken als ik echt koud wordt. Ik kan op de fiets springen en in Makkum boodschappen gaan doen of bij iemand op visite gaan. En ik kan een extra trui aantrekken of de opruimklusjes die al een tijd op me liggen te wachten aan gaan pakken. Geen echt probleem hier.

Nog even mijmeren …

Nog even niets …

Om 11 uur springt ineens het licht aan. Ik hoor hier en daar geluidjes … de wekkerradio … de kachel … ik vind het bijna jammer. Ik vond het bijzonder dit moment van rust, van stilte, van bewust stil staan bij hoe stroomless je leven beïnvloed.

Vandaag gewoon stroom. Maar toch de dag rustig begonnen. Wandeling met Sinnehond, lekker in de winterkou wat oefeningen doen om mijn lijf wakker te maken. Blog schrijven. En daarna een laat ontbijtje met een ei-spinaziebrood! Uit de electrische oven … want de pizzaoven die ik graag buiten zou willen creeren is een project voor het komende voorjaar of zomer. Ik kan er al naar verlangen, pizza’s maken buiten, gezellig met een wijntje om de kachel heen. Maar we krijgen eerst nog winter zeggen ze … ach … mogen de schaatsen toch nog uit het vet misschien! Heb je ook geen stroom voor nodig … behalve je eigen accu opladen met goede voeding … dus dat receptje van het ei-spinaziebrood komt er ook aan!

Fijne (maan)dag vandaag!