Paasweekend

eat the sun

Pasen 2016! Een winderige, toch wel wat frisse Pasen…met gelukkig ook af en toe de zon er bij, lentezon, die de komende tijd best wel wat vaker mag schijnen. Gelukkig kun je als de zon er buiten niet is nog altijd de zon op je bord toveren, in zonnige maaltijden.

Zon hebben we nodig. Zonder zonlicht zouden we sterven of ziek worden. Te weinig lichtenergie heeft altijd ten gevolge dat je uit balans raakt. Je wordt moe, ziek, depressief. Je kunt eenvoudigweg niet zonder licht. Kijk maar naar landen waar het in de winter lang donker is. Depressie komt daar veel vaker voor.

De natuur spiegelt ons de volledige cirkel van het leven en laat in heel haar schoonheid ook ónze schoonheid, ónze oorspronkelijke natuur zien. Zoals een kind groeit in de baarmoeder, zo groeit al het zaad in de bodem van de aarde tot een kiem en boven de aarde tot plant, en als de plant volgroeid is, is het moment daar om te bloeien.  Een bloem, gegroeid binnen in een knop, kleur vormend, geur vormend, tot ze volledig gerijpt is en naar buiten komt, tot bloei komt, met de eigen geur en kleur, met de eigen kwaliteiten en eigenschappen.  Het blijft een wonder, dat elke bloem haar kleur en geur al binnen in die plant maakt, onder invloed van zonlicht, warmte, voeding uit de bodem en regen uit de lucht boven zich. En in elke bloem en plant zie je het terug. Opgeslagen zonlicht. Licht is dus een belangrijke voedingsbron van elke kleur en geur. Planten zouden niet kunnen groeien, niet tot bloei en kleur kunnen komen en dus niet hun geur kunnen verspreiden, zonder licht. Licht, of kleur, en geur, zijn aan elkaar verbonden als dag en nacht. Elke plant is afhankelijk van de zon. In de plant zit licht en energie. En dus zit dit licht ook in gerechten die ik maak, en waarvan je recepten kunt vinden op de website of op mijn facebookpagina Ziel&Zalig. En zo tover je elke dag gewoon de zon op je bord!