Paasbrood met oranjebloesem-amandelspijs

Ingrediënten spijs:

100 gram amandelmeel
50 gram honing
1 klein ei
2 eetlepels oranjebloesemhydrolaat (oranjebloesemwater)

Ingrediënten deeg:

Vulling deeg:
Handvol rozijnen
Handvol gedroogde cranberries
Handvol fijngesneden gedroogde abrikozen
Handvol fijngesneden gedroogde pruimen
Handvol fijngesneden gedroogde vijgen
Handvol grof gemalen amandelen
Scheut rum of andere likeur
Sap en rasp van een biologische sinaasappel

Het deeg zelf:
100 gram amandelmeel
100 gram chufameel
50 gram kokosbloesemsuiker (is in dit brood niet echt nodig, maar voor de echte zoetliefhebbers kun je er voor kiezen)
4 eieren
Sap en rasp van een sinaasappel
50 gram kokosolie of roomboter, au bain-marie gesmolten
Snufje zout
Theelepel bicarbonaat
1 eetlepel kaneel of speculaaskruiden

Bereiding:

Doe de zuidvruchten met de grof gemalen amandelen en het sap en de rasp van een sinaasappel in een kom en giet er de likeur overheen. Laat even intrekken. (het lekkerste is een hele nacht)
Meng de ingrediënten voor het spijs tot een spijsbal en zet in de koelkast. (ook het liefst een nacht van tevoren)
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng in een kom de droge ingrediënten. Meng in een andere kom de eieren, de kokosolie of roomboter en de rasp en sap van de sinaasappel. Maak van de droge en de vloeibare ingrediënten een mooi nog enigszins dik vloeibaar deeg. Roer er de zuidvruchten met de amandelen door heen.
Vet een tulbandvorm in.
Schep de helft van het deeg in de vorm. Maak van de spijs een rol (voor een vierkante vorm) of een dikke plak (voor een ronde vorm) en leg dat op de eerste laag deeg. Schep de rest van het deeg eroverheen.
Zet in de oven en na ongeveer 50 minuten heb je een prachtig paasbrood!