JeOntbijtjeOverslaanMaandag

eat-the-sun

Ik was het niet van plan…schrijven over ontbijten…op deze Nationale Schoolontbijtweek. Ik had al min of meer gisteravond een blog opgestart…prachtig onderwerp, hartstikke inspirerend, ha ha, maar ja, het kan natuurlijk helemaal niet, al op zondag je blog voor maandag schrijven, want er was geen maandaggevoel, dus werd het een zondagblog. En die klopt niet bij vandaag. Ik heb lekker kunnen lachen om mezelf vanmorgen. Je kunt het zo mooi bedenken van tevoren maar het gaat altijd anders. Dus gewoon weer laten gaan en in vandaag stappen. En vanmorgen dacht ik, eens even geen ontbijtje vandaag. En dat dacht ik nog voor ik überhaupt besefte dat het vandaag de start is van de schoolontbijtweek. En ja…er zullen heel veel blogs verschijnen, programma’s op televisie, met voors en tegens, met kritiek op het schoolontbijt (wat gelukkig wel elk jaar ietsje gezonder wordt) en met applaus. En ik doe het op mijn manier. Want waarom besloot ik vanmorgen om gewoon niet te ontbijten? Omdat het in mijn visie wel goed is, om een halve dag niet te eten. Om mijn systeem een beetje te resetten en ook mijn weekend nog wat na te verteren. Een weekend waarin Kees en ik op stap waren, een combinatie van werk en ontspanning. En helaas merken we steeds meer hoe het tegenvalt, de ontbijtjes in hotels, het uit eten in een restaurant. De kwaliteit, de variatie. En echt, ik heb het er wel voor over hoor, te betalen voor iets creatiefs en goeds op mijn bord, maar jeetje, wat is het vaak een teleurstelling. Ja, dit weekend ook. Gelukkig was het gezelschap goed, de natuur wonderschoon en hebben we ons daar door kunnen laten voeden, met een heerlijke wandeling op de Posbank, in Rheden. En wow, wat is het daar mooi. Zeker nu de bomen nog zo vol in blad zijn met fantastische herfstkleuren. Majestueuze geeloranjerode bomen, en onder de mooiste en grootste hebben we even gezeten samen. Kees vertelde hoe hij die ochtend een blaadje aan de boom zag wat op een gegeven moment los liet. En hoe hij voelde dat het blaadje precies wist wanneer dat moment gekomen was.  Dat vond ik zo mooi gezegd en gezien. Loslaten gebeurd dus als het tijd is. Ineens gebeurd het. Net als vanmorgen, toen ik de blog losliet omdat die niet meer past bij vandaag.

Deze morgen ben ik trouwens wel in de keuken begonnen hoor. De peerpastinaaksoep staat te pruttelen, evenals de stoofpeertjes in vlierbessensiroop, home-made natuurlijk. De speculaasbrokken mogen straks uit de oven en het havermoutbrood staat uit te dampen. Straks komt een lieve vriendin bij me lunchen, of eigenlijk is het mijn ontbijt. Wat een feestje!

Waarom soms eens een ontbijtje overslaan? Mmmmm….misschien ben je het je zelf ook wel bewust, maar we eten met z’n allen vaak de hele dag door. Ontbijtje, tussendoortje, lunch, weer een tussendoortje, 4-uurtje, diner, en ’s avonds nog een lekkertje….kortom, je spijsverteringssysteem is de hele dag actief en dat betekent kortgezegd dat ook al je energie daar naar toe gaat, en dus niet naar andere processen in je lichaam die ook belangrijk zijn. Het heeft dus invloed op je lichaam, de hele dag eten, invloed op je gezondheid. Besef dat als je de avond van tevoren goed hebt gegeten, genoeg goede eiwitten en gezonde vetten binnen hebt gekregen, je lichaam het daar echt wel even op kan doen. De reden dat we het gevoel hebben dat we echt een ontbijtje nodig hebben is omdat we dat enerzijds altijd te horen hebben gekregen en anderzijds omdat we de vorige dag misschien niet genoeg goede voedingsstoffen hebben binnen gekregen. Veel mensen leven vooral op koolhydraten en meestal ook nog heel snelle waarvan je suikerspiegel in de war raakt waardoor je ook eerder weer iets nodig hebt.

Wel of niet ontbijten, het zal voor iedereen anders zijn. Omdat we allemaal anders zijn. En omdat elke dag anders is.  Voor mij is het daarom vandaag een JeOntbijtjeOverslaanMaandag. En jij, voel vooral wat voor jou goed is vandaag, en morgen voel je opnieuw. Want dat is een nieuwe dag. Fijne maandag!