herfstpesto
In deze eerste wat frisse dagen van september ben ik de tuin in gegaan om te kijken wat er zoal nog groeit om een lekkere pesto van te maken. En wow, wat groeit er nog veel. De Oost-Indische kers in volle bloei, palmkool, bieslook, knoflook-bieslook die bloeit met prachtige witte bloemetjes, goudsbloemen, bloemen van de cosmea, in prachtige kleuren, teunisbloemen, viooltjes, komkommerkruid … het verbaasde me hoeveel ik kon plukken.
De smaak van de herfst is intens en vol. Heel geschikt voor een echte herfstpesto. Met als finishing touch ook nog een paar druppeltjes zomer, in de vorm van mandarijnolie. Dat is toch gewoon genieten!
In ons boek Eetbare Schoonheid staan ook een aantal pesto’s en andere lekkernijen met kruiden en bloemen. Ook crackers waar zo’n pesto het zo goed op doet! Laat je inspireren! Het boek is te koop in mijn zielzalige winkeltje bij Het ZonneHuis of te bestellen via de website www.eetbareschoonheid.nl/winkel
Ingrediënten:
10 bloemen van de Oost-Indische kers
10 groene blaadjes van de Oost-Indische kers
100 gram geroosterde gemengde noten
Paar blaadjes palmkool
Knoflook bieslook en gewone bieslook (ook de bloemen)
Handvol bloemblaadjes van de goudsbloem, cosmea, teunisbloem, komkommerkruid, viooltjes,
50 ml. sesam-, avocado- of arganolie
50 ml. olijfolie extra vierge
Keltisch zeezout of zeewierzout naar smaak, of een scheut tamari (gefermenteerde sojasaus)
Zwarte peper naar smaak
Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een keukenmachine of met de staafmixer. Garneer met wat extra bloemetjes.
Als de pesto nog niet direct gebruikt gaat worden kan die het beste bewaard worden in potjes en een laagje olie erop. De pesto kan ook ingevroren worden.