Wintertijd en pittige kappertjes

Vanmorgen was het even schrikken toen ik buiten kwam. Met het ingaan van de wintertijd heeft de natuur ons direct een koude nacht gegeven. En ook al was het wonderschoon buiten, genoot ik van een heerlijke wandeling met Sinnehond door het weiland, ik was wel een beetje bang voor de Oost-Indische kers in mijn tuin. Want kou, daar houdt de Oost-Indische kers niet van. En ik had net een mooie post klaar liggen met een recept voor kappertjes. Ik was ik er alleen nog niet aan toegekomen om die te posten. Oepsmomentje dus …

Koken met Oost-Indische kers

In bijna elk gerecht dat ik maakte de afgelopen maanden kon je  wel bloemen vinden van de Oost-Indische kers. In de zonnetuin bloeide de Oost-Indische kers nog rijkelijk en er hing heel wat zaad aan de uitgebloeide stengeltjes. Ik hou er van, de zo prachtige felle kleuren oranje, rood en geel van de bloemen, die zo verrassend peperig smaken. In de ei-muffins, in de pannenkoeken, door de salade in de groentetaart en door de pesto, in zoete en hartige varianten, overal vond je ze terug. En ook het blad gebruikte ik volop. Ik zag het wel zitten, nog tot ver in november genieten van de Oost-Indische kers … maar vanmorgen zag ik bevroren bloemen en bladeren … wat was ik blij dat ik al zoveel zaad had geraapt en geplukt in de afgelopen week. En nu het zonnetje doorbreekt hoop ik dat deze eerste vorst niet ineens einde verhaal is voor dit seizoen.

Oost-Indische kers kappertjes

Ken je ze? Die kleine pittige, ietwat scherpe zoute bolletjes, lijkend op kleine erwtjes, in een potje, kappertjes genaamd? De echte kappertjes komen van de Capparis spinoza, de kappertjesplant die groeit in de Zuidelijk gelegen landen, zoals Spanje of Italië. Maar wist je dat je ze ook kunt maken van het zaad van de Oost-Indische kers? Deze week nam ik de tijd om dit zaad van de bodem te rapen en van de stengels te plukken van de bloemen die zijn uitgebloeid. Om volgend jaar weer nieuwe Oost-Indische kers te kunnen laten groeien én voor de kappertjes. De rijpe, een beetje bruine zaden om binnen verder te laten drogen voor het volgende seizoen. De groene onrijpe zaden voor de kappertjes. Als de zaden rijp zijn vallen ze vanzelf van de bloemstengeltjes af. De groene zitten meestal nog aan de stengel van de bloem. Oost-Indische kers groeit en bloeit nogal wild en weelderig. Je moet er echt met je handen doorheen om te kunnen zien waar het zaad hangt. Het verstopt zich een beetje.

Kan het nog, kappertjes maken?

Misschien heeft het bij jou helemaal niet gevroren, of ligt je tuin lekker beschut, zodat je Oost-Indische kers beschermd was tegen de kou. Pluk of raap dan snel nog even wat zaad! Om te drogen voor de volgende lente of om toch nog wat van deze leuke en lekkere kappertjes te maken. En kom je er niet aan toe dan kan het zomaar zo zijn dat er wat van de zaadjes lekker warm in de aarde blijven liggen om volgend jaar spontaan weer als plantje boven de grond te komen en heb je volgend jaar een nieuwe kans. Fijne dag!

p.s: het recept van de kappertjes vind je op de receptenpagina! En kijk ook eens op de site van Eetbare Schoonheid, het boek dat ik samen met Ellen Wagenaar heb geschreven over voeding voor je lichaam en je huid! www.eetbareschoonheid.nl