Rozen, cakejes en liefde

Gisteren bakte ik rozencakejes. Ik voelde ineens de behoefte om ze te maken. Het gaf een soort van troost nadat vrijdag een bijzonder, o zo dierbaar en belangrijk iemand in mijn leven, het aardse leven los mocht laten. Ze hield van de rozencakejes die ik soms voor haar maakte.

En vanmorgen dronk ik thee uit een van haar kopjes die ze me vorige week nog gaf … en o, wat is dat kopje fotogeniek … en zo passend bij de rozencakejes … wat zou ze trots en blij zijn als ze dit zag. Ze vond het zo’n fijn idee dat er iets van haar in mijn ZielZalige keuken zou staan.

Iets lekkers bakken kan heel troostvol en koesterend voelen. Warme geuren in de keuken, handen die bezig zijn en gedachten en gevoelens die een weg vinden in jezelf. En koken met rozen … dat is pure liefde. Rozen passen bij alles waar liefde bij hoort of wat liefde nodig heeft. Bij vreugde en verdriet, bij afscheid of verwelkoming. Bijzondere roos, koningin der bloemen, met tere blaadjes, zacht en liefdevol, maar ook met stekels, die venijnig kunnen zijn. Zoals het leven zelf. Of het loslaten er van.

Straks, als het mei is, dan bloeien de lekkerste rozen in mijn tuin, de Rosa damascena. Rozen die je kunt gebruiken in de keuken en in de huidverzorging. En die gebruik ik dan ook volop. En ik droog ze, en vries ze in, zodat ik het hele jaar rozenblaadjes heb. Al is niets zo lekker dan de vers geplukte. Met een beetje geluk ben ik dit voorjaar in Bulgarije voor de rozenpluk. Vroeg in de morgen met een plukmand of schort de rozenvelden in. Rozen plukken voor de rozendestillatie, waaruit de mooiste essentiële olie wordt gewonnen en het puurste rozenwater.

Mijn blog hou ik kort vandaag.  Teatime … rozenthee natuurlijk … in mijn mooie rozentheekopje … mijn Tinykopje … en ik geniet hapje voor hapje van een rozencakeje. Met een toefje rozencurd, een goddelijk sausje met echte rozenblaadjes en rozenwater. En omdat het vandaag is, voor jullie het recept van deze liefdevolle cakejes. Mijn ode aan de liefde!

Rozencakejes

Ingrediënten:

150 gram amandelmeel

50 gram kastanjemeel

100 gram kokosolie of roomboter

4 flinke eieren

75 gram kokosbloesemsuiker (of minder als je gewend bent aan niet te zoet)

2 eetlepels rozenhydrolaat (rozenwater)

Snufje vanillepoeder

1 theelepel natriumbicarbonaat (bakzout)

Verse rozenblaadjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Laat de kokosolie of roomboter au bain-marie zacht worden. Vermeng met de eieren, de kokosbloesemsuiker, de rozenhydrolaat en de vanillepoeder tot een smeuïg mengsel. Voeg de gezeefde kokos- en amandelmeel toe met het bakpoeder en vermeng dit goed met het boter- en eierenmengsel. Roer er als laatste wat rozenblaadjes door. Bak de cakejes in ongeveer een half uur goudbruin. Superlekker met een echte rozencurd…of rozenjam…geniet!